"Brest je skupina, ki jo morate obvezno preveriti, saj bo preverjeno popestrila vaše, še tako zahtevne, glasbeno-gurmanske okuse.!"
(Aleš Podbrežnik, ROCKLINE)

Superskupina Brest, kot so jo nekateri novinarji poimenovali že takoj na začetku njihovega delovanja po izdaji prvega singla Tulpe jeseni 2016, je nemudoma presenetila s svežino na slovenski glasbeni sceni.

Skupino sestavljajo očarljiva pevka Vesna Zornik, sicer glavna vokalistka zasedbe Katalena, prekaljeni jazzovski kitarist Samo Šalamon, ki piše za Brest tudi vso glasbo, odlični bobnar Bojan Krhlanko, ki ga trenutno poslušamo še v zasedbi Laibach, in groovy basist Samo Pečar, dolgoletni član Siti hlapcev in drugih zasedb. Besedila zanje piše odlična pesnica Kristina Kočan.

Po nekaj singlih so na prvi pomladni dan in svetovni dan poezije, 21. marca 2017, izdali svojo prvo zgoščenko Nemi film. Ploščo so premierno predstavili v oddaji Jureta Longyke, Izštekani na Val202. Kritiki niso dolgo ostali nemi, temveč so ploščo Nemi film nagradili s številnimi odličnimi recenzijami tako pri nas kot tudi drugje na Balkanu. Plošča je bila izbrana za album tedna (časnik Delo), Mladina je dejala, da gre za izjemno »svežo nadžanrsko skupino«, ki je ustvarilo »album na svetovnem nivoju« (Barikada, BiH).

Na plošči se poleg rednih članov še znajdejo številni glasbeni gostje (pihalec Boštjan Gombač, harmonikaš Dani Marinič, tolkalist Andrej Hrvatin, violinistka Špela Huzjak, lap-steel kitarist Miloš Bogataj).

Konec leta so Brestovci za Val 202 posneli čisto nov komad z naslovom Nočna scena, ki izriše izsek iz urbanega nočnega življenja, v katerem igra glavno vlogo skrivnostna lepotica, ki ji pred nogami leži celo mesto, če si le ona tako zaželi. Situacija se sklada z glasbeno podlago, ki ji kitara Sama Šalamona omogoča skrivnostnost in mestoma celo neko mistiko. Izvrstno besedilo je ponovno napisala pesnica Kristina Kočan, za glasbo je ponovno poskrbel kitarist in skladatelj Samo Šalamon.

Izbrane recenzije plošče Nemi film:

»Posebnost albuma je v njegovi zvočni in besedilni izvirnosti, ki so jo glasbeni mojstri dvignili na raven prave mojstrovine. Gotovo se bo album Nemi film potegoval za naj album leta!!« (Zdenko Matoz, DELO)

»Članovi skupine Brest feat. Vesna Zornik i njihovi gosti, spletom vrhunske lirike i instrumentalne izvedbe, kreirali su umjetničko djelo svjetske razine!« (Dragutin Matošević, Barikada, BiH)

»14 iskrivih glasbenobesedilnih novosti najrazličnejših odtenkov dvojine, zavitih v privlačno zvočno zgodbo. Vsestransko odlično in hkrati prijetno za uho!!« (Teja Klobčar, Radio SLO 1)

»Nemi film je eden tistih albumov, ki si jih vrtimo dolgo časa in jih vozimo s sabo v avtu… tisto, po čemer se plošča posebej odlikuje, je nevsiljiva vseprisotnost vrhunske kitare, od katere se po novem lahko učijo tudi rockerji!« (Žiga Valetič, ODZVEN)

»Glede na to, da je zasedba na začetku svoje koncertne poti in predstavlja eno najbolj svežih domačih glasbenih zasedb, si jih bodo programski vodje nekoliko bolj žlahtnih poletnih festivalov gotovo zaželeli na svojem odru!« (Zdenko Matoz, DELO)

»Besedila so živa, nagajiva, duhovita, sanjava, včasih trpka, nikoli patetična.« (Jure Longyka, Val 202)

»Nemi film je zbirka pesmi, ki se z neverjetno lahkotnostjo dotakne vsakdanjih življenjskih stvari ter skupino predstavi kot nekaj lepega in pomembnega. Če k temu dodamo izredno prilagodljivost izurjenega vokala Vesne Zornik in Šalamonovo prevladujočo kitaro, ki se izredno dobro znajde tudi v nejazzovskih žanrih, dobimo nadžanrsko skupino, ki svojo kakovost gradi na nepretencioznosti. Sveže!« (Veljko Njegovan, Mladina)

»Če želite uživati v izvrstni meri glasbene neobičajnosti oziroma edinstvenosti medžanrskega stapljanja, prijetno uravnovešene bere teh žanrskih začimb, visoki muzikalični oprijemljivosti, hudomušnim potezam veseloigre razgibavanja vodilnih motivov, ki ji daje prostor sama podoba skladb, bo Brest za vas skupina, ki jo morate obvezno preveriti, saj bo preverjeno popestrila vaše, še tako zahtevne, glasbeno-gurmanske okuse!!« (Aleš Podbrežnik, Rockline)

»Gre za harmonsko bogatost, izrazno melodiko, nepredvidljivost solističnih (improvizacijskih) vložkov, izpovedno ali pripovedno besedilo z bogato čustveno konotacijo in/ali močno sporočilnostjo ter uglajenost izvajanja…« (Nina Novak, Jazzetna)

»Njihov koncert je tako serviral izjemno čutno in intenzivno glasbo, ko nas je skupina popeljala na potovanje izven "uradnih" poti, kjer smo preko umirjenih balad opazovali lepote in tegobe življenja ter z rockovskimi momenti pomešanimi z drum'n'basom in bossa novo pljuvali po hitrosti vsakdana, ki iz človeka dela brezčutno gmoto kože in mesa.« (Festival Lent)

Skupina je nato v letih 2017 in 2018 izvedla več kot 40 koncertov širom Slovenije, kjer je predstavila skladbe iz svojega prvenca Nemi film.

Svoj drugi album z naslovom V polsnu je izdala zasedba Brest 15. januarja 2020. Promocijski koncert predstavitve albuma je bil v klubu Cankarjevega doma 28. januarja 2020. Tudi na novem albumu je 14 novih nadžanrskih skladb, za katere je ponovno glasbo napisal Samo Šalamon, besedila pa Kristina Kočan.

Tudi tokrat je zasedba prejela fantastične recenzije za nov album V polsnu:

»Eden najboljših albumov, kar jih premore slovenska glasba!« (Brane Rončel, Radio SLO1 - Prvi)

»Druga plošča zasedbe Brest kljub močni prezenci njenih članov ponudi drugačno izkušnjo kot prvenec. Predvsem bolj baladne skladbe sicer spet temeljijo na akustičnem (world) jazzu, dobi pa ta zdaj kompaktnejšo podobo, ki jo z elegantno in radovedno igro narekuje kitarist Samo Šalamon. Večja in presenetljiva novost so rockovsko obarvane skladbe, v katerih Šalamon poseže celo po postrockovski katarzičnosti, za še večjo epskost pa tokrat poskrbi izvrstni bobnar Bojan Krhlanko.« (Goran Kompoš, Mladina)

»Brest se je začel z Nemim filmom pred tremi leti, nadaljevanje s še bolj strukturiranimi, igrivimi in rockovskimi baladami z omamnimi noise deli na plošči V polsnu.« (Bojan Tomažič, Večer)

»V polsnu je v vseh ozirih brez dlake na jeziku povedano izvrsten album!! Album z ogromno glasbene substance, album za katerega presenetljivo radostno ugotoviš, da 14. skladb, ki so nanj uvrščene nikakor ni preveč, saj se odvrti preko 64. minut glasbene substance hipoma. Med skladbami ni kakovostnega kolebanja. Le te dosegajo veliko mero idejne in aranžerske razgibanosti ter dinamike razgibanja vzdušij, album pa na tak način dosega izredno artistično konsistenco Kemija je tu!« (Aleš Podbrežnik, Rockline)

»Izjemen transžanrski album s tokrat precej bolj poudarjenim zasanjanim ameriškim kitarskim podkletenjem, od west coast psihedelije šestdesetih do sodobne americane, pa tudi s poklonom art rocku...!« (Peter Barbarič, Radio Slovenija 1)

»Na ovom albumu, Samo usporava ritam, umekšava svoje gitarske dionice. Veliki je to zaokret za tog umjetnika, ali se on i tu ništa manje dobro ne snalazi. Cijelu tu atmosferu određuje karakter pjesama koje su njegov sastavni dio. Muziku svih pjesama potpisuje Samo Šalamon, a tekstovi su pjesnikinje, Kristine Kočan. Radi se u tekstovima nježne ljubavne tematike. Nježna muzička pratnja pravi cjelinu koja se sluša sa velikom pažnjom!« (Dragutin Matošević, Barikada, BiH)

»V polsnu enigmatične avtorske glasbe...drugi album zasedbe je vzorčen primer tehtne lirike odete v ujemajoča se glasbene ogrinjala!« (Zdenko Matoz, DELO)